Domowe sposoby na mole spożywcze
Mole spożywcze goszczą w kuchniach wielu Polaków. Oczywiście nigdy nie są tam mile widziane. Zagnieżdżają się bowiem w suchym pożywieniu, składając coraz to nowe jajeczka. W ten sposób populacja moli w naszej kuchni może rozrosnąć się w zastraszającym tempie. Jak pozbyć się tych owadów, a najlepiej – jak nie dopuścić do ich zadomowienia się w naszym mieszkaniu?
Pierwszą zasadą, która powinna być przestrzegana w każdej kuchni, jest odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych. Chodzi tu przede wszystkim o żywność sypką, taką jak kasza, ryż, bułka tarta, mąka czy płatki śniadaniowe, ponieważ to tymi produktami najczęściej żywią się mole. Owady te potrafią zadomowić się jednak nawet w kawie czy herbacie. Wszystkie nasze zapasy powinniśmy przechowywać w szklanych pojemnikach. Ich zakrętki powinny być szczelne lub wyposażone w gumowe uszczelki. Larwy moli bowiem są w stanie przedostać się przez papier, a nawet przez cienki plastik – dlatego tak łatwo udaje im się zadomowić na przykład w opakowaniu kaszy czy ryżu, przyniesionym przez nas ze sklepu. Szklany pojemnik uniemożliwi im przedostanie się do produktu, a jeśli już tam są – z łatwością to zauważymy.